Fup ved salg
af hjemmesider og markedsføring
Hvis det lyder for godt til at være sandt, er det nok sådan
Du kan selvfølgelig godt komme ud af aftaler, som du er blevet snydt til at gå ind i, men det tager tid, og den systematiske opfølgning er hårdt arbejde.
Gratis, gratis, gratis
En tilsyneladende fantastisk telefonopringning…. ”I har 5 timers gratis rådgivning til gode hos os….” Men hvordan kan vi have det, vi har ikke tidligere handlet med virksomheden, der ringer op, og vi bruger ikke firmakontoen til indkøb af lotterisedler?
Eller…. ”Vi søger 3 – 4 virksomheder omkring Slagelse, som gerne vil have en gratis hjemmeside….” Ahh…. heller ikke….
Gynger og karruseller…. hjemmesiden er måske gratis, men gebyrerne for programmer og serverplads skal betales. Mit forsigtige gæt er, det samlet set bliver nogenlunde det samme i leverandørens favør. Og mon ikke den gratis rådgivning ender med en konklusion om, vi har brug for meget mere rådgivning til en voldsom timepris?
Det er forstyrrende med 1 – 2 opringninger dagligt om disse generøse gaver, det tager tid at finde tilbage i opgaveløsningen, når man er blevet afbrudt. Af og til ødelægger det også humøret et øjeblik, når sælgeren ligefrem bliver fornærmet over et ”nej tak, vi er ikke interesserede”.
Vi undrer os over forretningsmetoden ”gratis, gratis, gratis”. Den er vildledende omkring prisen og derfor ulovlig. Hvem hopper på den…. nogen må jo tage imod tilbuddene, ellers holdt sælgerne vel op med at ringe?
Derhjemme i privatlivet ved vi godt, hvis noget lyder for godt til at være sandt, at så er det nok også sådan. Husk at tage din mavefornemmelse med på arbejde….
Ekstrasalg på en ikke leveret ydelse er også fup
På det seneste er vi blevet opmærksomme på endnu en forretningsmetode, hvor kunden også oplever at blive vildledt.
Eksperten sælger en pakkeløsning med færdig hjemmeside og SEO (søgemaskineoptimering). Når hjemmesiden er kørende, viser ekspertens SEO-rapporter, at kundens hjemmeside skal forbedres for at ligge foran konkurrenternes i søgemaskinekapløbet. Dette kræver en udvidet tillægsaftale til ekstra høj betaling samt en forlænget bindingsperiode.
Vi har set eksempler på, at kunden på den måde har bundet sig til både den oprindelige aftale om hjemmeside med søgemaskineoptimering, tillægsaftale om mere SEO-rådgivning og tillægs-tillægsaftaler om endnu mere af det samme. Vi støder på håndværksvirksomheder, som har stavnsbundet sig til aftaler om SEO-rådgivning for en formue for at ligge bedre på søgeord som ”VVS” eller ”elektriker”.
Er det vildledning…. hvor meget ekstra SEO-rådgivning kan man have brug for, når man allerede har købt ”verdens bedste hjemmeside”? Hvis man allerede har købt ydelsen, men den ikke var god nok, så man nu har brug for at købe den igen, er det fup.
Det er typisk håndværksvirksomheder, vi hører fra og om. Måske er tiltroen til eksperterne på et felt, der ligger langt væk fra egen kerneopgave bare større? Håndværksvirksomhederne har hørt, det er vigtigt med de helt rigtige søgeord på hjemmesiden, og det er det også…. hvis man finder sine kunder gennem kundens søgninger på internettet.
Hvis du er i tvivl, så kontakt Brinkland & Co. – vi hjælper dig med at finde ud af, hvad der er op og ned på dine aftaler…. og hvordan du kommer ud af dem, du aldrig har haft brug for.
Iben Brinkland, jurist, Brinkland & Co.
Tips omkring aftaler og at komme ud af dem
Hav altid en god dialog med din leverandør - også når I er uenige. En aftale kan altid ændres med en ny aftale. Den nemmeste vej ud af en aftale er at blive enige med leverandøren om, samarbejdet ophører. Og sørg for at have dette på skrift… eventuelt en mail fra dig hvor du lige bekræfter, I blev enige om, at…
Match de ydelser du har modtaget op imod den aftale, I har indgået. Har du fået, hvad du blev lovet? Er du i tvivl så bed din leverandør om at godtgøre, der er leveret som aftalt.
Betaling er anerkendelse af aftalen. Hvis du er usikker på aftalen i sin helhed eller på, om du skal betale for de de ydelser, fakturaen dækker, så lad være med at betale, før dette er afklaret.
Vil du tvinge dig ud af en aftale, skal du starte med at godtgøre:
Du blev snydt til at indgå aftalen, eller
Din leverandør har ikke leveret som lovet, og har heller ikke udbedret, selvom du allerede har reageret på dette.
Herefter ophæver du jeres aftale - på skrift, så du får hele den nødvendige begrundelse med.
Leverandøren og måske leverandørens advokat vil sende inkassovarsler m.v. for at overtale dig til at betale. Her skal du holde fast og afvise hver eneste henvendelse, skriftligt.