Iben Brinkland

Iværksætter og jurist

Jeg er jurist med efteruddannelse bl.a. i personaleledelse samt ledelse af forandrings- og udviklingsprocesser.

Mine erfaringer omfatter politisk interessevaretagelse, virksomhedsudvikling og forandringsledelse bl.a. fra forskellige jobs i det offentlige, herunder som chefjurist, samt bestyrelsesposter i det private.

 

Jeg har arbejdet med højt profilerede sager som f.eks. Scandinavian Star samt løst opgaver omkring f.eks. digitalisering og grøn omstilling. Og jeg har solid erfaring med organisationsændringer f.eks. nedskæringer, sammenlægning eller skalering.

 

Ud over at være ejer af Brinkland & Co. og løse opgaver for vores kunder, er jeg tilknyttet flere vidensinstitutioner. Og så er jeg formand for de 1.500 direkte medlemmer af SMVdanmark, hovederhvervsorganisation for små og mellemstore virksomheder.

Jeg skaber resultater i samarbejder med andre

Jeg startede egen virksomhed i 2020, fordi jeg efter 30 års som lønmodtager i forskellige offentlige og private virksomheder gerne ville bringe min viden og kompetencer i spil på nye måder.

 

Dengang hed virksomheden Juridisk Support. I 2022 ændrede vi navn til Brinkland & Co. Det gjorde vi, da opgaveporteføljen havde udviklet sig over tid. Vores arbejde med at sikre det rigtige samarbejde om­kring løsningen af en større opgave for en kunde havde efterhånden fået større betydning for resultatet end mit eget juridiske afsæt. Det er vores erfaring, at brede og kompetente samarbejder sikrer langtidsholdbare resultater.

Fælles bæredygtig udvikling er vigtig for mig

Bæredygtig udvikling er for mig meget mere end grøn omstilling. Det er også grøn omstilling, men jeg ser den demokratiske bæredygtighed som forudsætningen også for den grønne omstilling.

 

Det hænger nok sammen med, at min første juridiske ekspertise var forvaltningsretten.

 

Med det afsæt blev jeg i 2018 bedt om at hjælpe med sagen Scandinavian Star af ofre og pårørende, mordbranden på 159 mennesker ombord på skibet den 7. april 1990 på overfarten mellem Oslo og Frederikshavn.

 

Jeg forelagde bl.a. sagen flere gange for Folketingets Retsudvalg. Gennembruddet efter 30 år, Folketingets nedsættelse af en task force i 2021, kom, da jeg med mit kendskab til arbejdet i det offentlige kunne påvise, at dansk politi ikke havde efterforsket mordbranden på 159 mennesker.

 

Efter min opfattelse er myndighedernes håndtering af mordbranden danmarkshistoriens største retsskan­dale. Men der er desværre mange paralleller til nutidens retsskandaler som f.eks. minksagen. Derfor arbejder jeg fortsat uden betaling med sagen, Scandinavian Star, og de demokratiske svigt. Demokratisk bæredygtighed er vigtig for mig.

Den grønne omstilling er også vigtig

Hos Slagelse Kommune var jeg bl.a. programleder på kommunens brintsatsning. Vi arbejdede med branchesamarbejder og brint til tung transport for at gøre Slagelse til forankringspunkt for grøn energi og nye løsninger.

 

Hos Brinkland & Co. har jeg for vores kunder arbejdet med udviklingsopgaver omkring bl.a. affald, energi, forsyning og miljø, og så har jeg været med til at opføre værksted til el-busser.

 

Det irriterer mig, når myndigheder og medier blander f.eks. CO2-besparelser samt CO2-reduktioner sammen, eller kalder FN´s 17 verdensmål en plan. Det irriterer mig, fordi det er med til at skabe forvirring omkring noget, som har betydning for os alle. FN´s 17 verdensmål er en vision, ikke en plan – visioner er vigtige, men der skal reelle tiltag til for at gøre en forskel.

 

Den grønne omstilling og en fælles bæredygtig fremtid er alt for vigtig til ikke at gøre sig umage.

Repræsenterer 1.100 virksomheder i SMVdanmark

Vilkårene for små og mellemstore virksomheder er vigtige, også for samfundets fortsatte udvikling - 99 % af de danske virksomheder har mellem 0 og 249 ansatte. De små og mellemstore virksomheder er samfundets erhvervsmæssige vækstlag.

 

Derfor er min virksomhed, Brinkland & Co. medlem af SMVdanmark, som er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende fokuserer på små og mellemstore virksomheder. Jeg er valgt til at repræsentere de 1.100 direkte medlemmer.

 

Jeg kan se, at samarbejdet mellem det offentlige og de private virksomheder ikke fungerer optimalt. Udfordringen er, når de offentligt ansatte og dermed myndighederne tager afsæt i egen virkelighed, at deres virkelighed ligger langt væk fra den hverdag og de sammenhænge, de private virksomheder agerer i.

 

Det er desværre ensbetydende med, at samfundet går glip af vækst og muligheder, f.eks. når en privat virksomhed må vente mange måneder på en byggetilladelse, eller når en virksomhed er nødt til at købe en professionel tjeneste for at kunne forstå det offentlige kommunikation.